Historie vinařství začíná ve 20. letech, kdy Manlio Mergè zahájil výrobu vína a oleje. Manlio přenáší svou vášeň k vínu na svého syna Armanda, který v 70. letech zakládá rodinnou společnost v oblasti mezi okraji Frascati, Monte Porzio Catone a Agro Romano. Díky kvalitě produkce a neustálému pracovnímu nasazení Armanda získává společnost za několik let důležitou roli na vinařské scéně. Jeho syn Felice Mergè později přeměňuje společnost na Femar Vini. Společnost využívá k výrobě vína nejen vlastní hrozny, ale i hrozny od vybraných dodavatelů. Takto mohou nabídnout své klientele větší rozmanitost. Profesní vědomosti Felice, jeho experimentální duch, horlivost a láska k zemi, kde vyrostl, přinášejí neustálé zvyšování kvality vín i služeb zákazníkům.
Projekt Tenute Rubino byl zahájen v 80. letech na základě nápadu Tommaso Rubina, pevně věřícího v potenciál Salenta. Prostřednictvím dlouhé řady akvizic vytvořil podstatnou produktivní základnu rozdělenou do pěti statků. Jeho hlavním cílem byla produkce vín charakteristických pro oblast Salenta.
V roce 1999 založil jeho syn Luigi spolu se svou manželkou Rominou Leopardi značku Tenute Rubino. Společnost má sídlo v Brindisi a prvním krokem v podnikání byla výstavba zcela nového vinařství. Od té doby bylo zavedeno mnoho inovací jak ve výrobním procesu, tak v organizaci společnosti.
Vinařství Masca del Tacco, bylo založeno v roce 2010 na severu poloostrova Salento, Armandem a Felice Mergèm. Počátky vinařství Masca del Tacco lze vystopovat mnohem dále, přesněji do roku 1949, kdy byl ve sklepích družstva Erchie položen jeho základní kámen. Vinařství těží z výborných klimatických podmínek, blízkosti Jaderského a Jónského moře na Otrantském průlivu. Chladné noci a optimální půdní podmínky vytvářejí ideální podmínky pro pěstování kvalitních vín.
Hrozny lokálních odrůd sbírají zásadně ručně, což se projevuje nejen v kvalitě, ale také vyšší ceně vín. Vína patří k tomu nejlepšímu, co lze v Puglii ochutnat a jsou velmi dobře hodnocená.
Paolo Leo, narozený v roce 1960, se narodil do rodiny, kde výroba vína byla nevyhnutelným dědictvím. Již na počátku 20. století začal jeho dědeček s výrobou vína v Monticello Masseria, poté vinařství zdědil jeho syn Paolo Leo a postavil ve vesnici palmento (první kamenná budova používaná k výrobě vína). Dnes je stále dědicem, jmenovec Paolo Leo, syn Nicoly, aby vedl nové vinařství spolu se svou ženou Robertou a nejstaršími syny Nicolou a Stefanem, kteří dláždí cestu mladším bratrům Francescovi a Alessandrovi.
Půda je zde převážně vápeno-hlinitá, s více písčitými místy a jinými s obnaženými horninami. Tento druh půdy spolu s mírným klimatem učinil ze Salenta, subregionu regionu Apulie, úrodnou půdu, takže jeho ekonomika je založena na zemědělství. Pobřeží Jaderského moře je často bičováno studeným větrem Tramontana, jónská strana horkými větry jihoafrického původu; tento rozdíl teplot mezi dvěma moři způsobuje chladné noční vánky. Tento stav zapříčiňuje důležitou tepelnou odchylku, která je rozhodující pro výslednou kvalitu hroznů a tím i vín. Pěstují se zde odrůdy Primitivo a Negroamaro.
Sklepy zabírají celkovou plochu asi 24 000 metrů čtverečních. První se nachází v srdci Salice Salentino DOC (San donaci), druhý, slavnostně otevřený v srpnu 2020, se nachází u bran Primitivo di Manduria DOC (Monteparano). Jsou vybaveny nejmodernější vinařskou technologií, velkým sudovým sklepem a moderní špičkovou stáčecí linkou schopnou dosáhnout rychlosti 7000 lahví za hodinu. Vinařství je lemováno farmou o rozloze více než 70 hektarů a starobylou "Masseria Carritelli" o rozloze 1500, obklopenou vinicemi.
Historie vinařství Cantina Sampietrana se začala psát v roce 1952 a leží v oblasti Puglia v historickém centru San Pietro Vernotica, malé vesničky ležící mezi Brindisi a Lecce. Vinařství bylo postavené pár metrů od železnice, aby se usnadnila přeprava vín do severní Itálie a Evropy.
Více než půl století historie dělá z Cantiny Sampietrana nejen značku, ale také čistou autentičnost. Víno vždy vyráběli přímo pouze z vlastní hroznů, přičemž většina vinic o které se starají je ve stáří před 50 let. Cantina Sampietrana zavádí udržitelné postupy ve vinicích jako firemní politiku, sleduje integrovanou nebo biologickou obranu a také využívá ve vinařství alternativní zdroje energie. Respektují životní prostředí a v souladu s přírodou uskutečňují svoje sny.
Sklizeň není jen okamžikem sklizně hroznů, ale mnohem více: skutečným rituálem, který má velkou kulturní hodnotu, právě proto, že představuje výsledek roční tvrdé práce.
Výroba je sledována v každém detailu. Sklizeň hroznů je z velké části prováděna ručně, s pečlivým výběrem brzy ráno, a poté následuje rychlý přesun do sklepa a pečlivé kvašení při kontrolované teplotě. Při výrobě jsou dodržované přísně protokoly zpracování a selekce. Pro zaručení vysokých standardů kvality a certifikované jistoty produkce prochází vinařství každoročně nejpřísnějšími certifikacemi kvality, včetně systémů BRC / IFS.
Ve vinařství odrůda se zpracovává odrůda Alberello Pugliese, určená k produkci hroznů Negroamaro, dále pak Primitivo a Malvasie. Pěstují se zde také révy z jiných koutů světa, jako Montepulciano, Cabernet a Chardonnay. Apulia je také pro své podnebí vhodné k pěstování vína velmi známá.