Naše doporučení na zajímavá vína.

Víno měsíce - leden 2023

Víno měsíce - leden 2023

Villa Rizzardi Amarone della Valpolicella DOCG 2016 Riserva - Guerrieri Rizzardi


Vlajková loď vinařství Guerrieri Rizzardi. Hrozny pro toto velké víno zrály na vinice Pojega v obci Negrar. Víno vyrobené přírozeným sušením vinných hroznů v „fruitaio“ (sušárně). Vyzrálé na dubových sudech a velkých dubových sudech po dobu 36 měsíců. Na láhvi zraje min. po dobu dalších 6 měsíců. Číslované láhve. Víno má tmavě rubínovou barvu. Víno je velmi aromatické se zralým tmavě bobulovým ovocem spolu se sladkým kořením, zralé, bohaté a stylové. Textura je bohatá a kulatá s bohatým, zralým, tmavě bobulovým ovocem podporovaným jemným dubem. Tato vína jsou díky svým tříslovinám vhodná pro stejně robustní jídla, jako jsou zvěřina a jiná vydatná masová jídla nebo silné sýry. Vyzkoušejte k srnčímu nebo králičímu ragů, v bylinkách marinovaným jehněčím kotletkám nebo výrazným sýrům, jako například stárnoucí Gruyère nebo Roquefort Doporučená doba archivace: 3-15 let.

Ocenění: 

r. 2015 Falstaff - 95 bodů
Gambero Rosso - 2 Bicchieri Rossi 

Bibenda - 4 Grappoli 

I vini di Veronelli - 92 bodů
Merano Wine Award - Rosso Award 

Ian D'Agata - 93 bodů


Guerrieri Rizzardi je historické vinařství v severní Itálii v oblasti Veneto. Vinařství se narodilo ze spojení dvou starověkých rodin z Verony: hraběte Guerrieriho, majitele staletého panství s vinicemi a sklepem v Bardolinu a hraběte Rizzardiho, kteří své vinice koupili v Negraru v roce 1649 a krátce nato postavili historickou budovu vinařství a sklepa Pojega. V současné době vlastní tři usedlosti s vinicemi a vinnými sklepy. Sídlo společnosti se nachází v Bardolinu, na břehu jezera Lago di Garda. Tato usedlost je v majetku rodiny již od roku 1450. Další usedlost Calcalore ve městě Negrar zakoupila rodina v roce 1678. Poslední akvizicí byla usedlost Costeggiola v Soave v roce 1970. Všechna vína, která vinařství produkuje pocházejí výlučně z hroznů vlastních vinic. Od roku 1983 vede vinařství komtesa Maria Cristina Loredan Rizzardi. Od konce se do práce ve vinařství zapojila další generace, synové Giuseppe a Agostino Rizzardi. V roce 2011 bylo na kopcích Bardolino slavnostně otevřeno nové vinařství, výrobní, logistické a administrativní sídlo společnosti. 


NAŠE HODNOCENÍ: 95/100 b.
 

Přečtěte si více  
Víno měsíce - únor 2023

Víno měsíce - únor 2023

Brunello di Montalcino "La Mannella" DOCG 2013 - Cortonesi                  

Vyhlášené a celosvětově oblíbené toskánské červené víno. Víno je vyrobeno z odrůdy Sangiovese 100%. Hrozny pro toto exkluzivní ušlechtilé víno pochází z vinice nedaleko Montosoli, na úpatí kopce, kde se tyčí město Montalcino. Půdy na tomto místě jsou směsí jílu a flyše. Nabízí zpočátku mírně obsažené aroma, které se otevírá a odhaluje tmavé bobulovité ovoce, okvětní lístek růže a drcené pecky. Toto víno zůstává přímé a přístupné se středně těžkým přístupem podpořeným jemnými a strukturovanými taniny.


Má intenzivní rubínově červenou barvu se světlými granátovými odlesky. Vůně je komplexní s tóny ostružin a sušeného ovoce. V chuti je šťavnaté, můžeme v ní rozpoznat bonulové ovoce, s náznaky zeminy, koření a kouře. Je velmi dobře strukturované s dobře vyváženou tříslovinou a dlouhým závěrem. Ma skvělý potenciál k delšímu zrání. 

Doporučujeme k vyzrálým sýrům, zvěřině, grilovanému masu, steakům apod. 

Doporučená doba archivace: 3-15 let.

Ocenění: Natalie MacLean - 95/100 b.
Wine Align - 96/100 b. - r. 2012 Wine Enthusiast - 91/100 b. - r. 2012


Vinařství Cortonesi

To je Marco Cortonesi vždy učil. Rodina, která je spojená nejen jménem, ale sdílí i stejné hodnoty a perspektivy. Všichni se narodili a vyrostli v Montalcinu, na této půdě a v zemi, kterou považují za domov. Proto vše, co dělají a budou dělat, je a vždy bude založeno na respektu k jejich okolí. Ochotni zlepšovat věci a zlepšovat sami sebe, a nesnažit se pouze překonat staré, zastaralé myšlenky, ale patřit k nejširšímu smyslu technické a kulturní evoluce, jim a celému území Montalcina umožnila rozšířit si obzory, učit se vše, co se dalo naučit, aby se stali referenčním bodem v globálním enologickém sektoru. Rodina Cortonesi žila v této oblasti již před koncem druhé světové války. Bylo to těžké období pro historii Itálie jako celku, a zejména pro Montalcino. Ale byla to vůle investovat do půdy, věřit v evoluci, která se v té době zdála nemožná, ale která přivedla Marca tam, kde je nyní, a která povede jeho děti v budoucnu. Rodina se nikde nevzdala, protože vždy věřili v prosazování ideálů poctivosti a tvrdé práce, která se jim bezpochyby odvděčila. To bylo umožněno neustálou pozorností, kterou celá rodina vždy věnovala studiu pěstování vinné révy a vinařským technikám, vždy s ohledem na minulost, aby si připomněli svůj původ.Považovali úctu k tradicím a čistotu Sangiovese za jejich „přikázání“. a zároveň byli schopni opustit ty ideologie, které považovali za zastaralé, vrhající se vstříc neznámému světu, kterému dříve či později budou muset čelit, budoucnosti. Proto se rozhodli, že výchozím bodem pro jejich vína by měla být rodina. Odtud pochází myšlenka na přejmenováním vinařství na „Cortonesi“, abych pokud možno ještě více zdůraznili spojení se jménem Montalcina. Cortonesi produkuje každý rok dvě odlišná vína Brunello; první si vypůjčilo název La Mannella a hrozny pochází z nedalekého slavného Montosoli cru, zatímco druhým speciálním výběrem je Poggiarelli. Tato vinice se nachází v oblasti Castelnuovo dell'Abate (v jižní polovině apelace) s vinicemi ve výšce až 420 metrů nad mořem.

 NAŠE HODNOCENÍ: 95/100 b. 

Přečtěte si více  
Víno měsíce - březen 2023

Víno měsíce - březen 2023

Lirac Ferme Romaine 2019 AOP BIO - Domaine Lafond 



TOP červené víno z jižní Rhôny z vinařství Lafond. Jedná se o cuvée složené z odrůd Grenache, Syrah a Mourvèdre. Vyrábí se pouze v těch nejlepších ročnících. Vinice na kterých zrály hrozny pro toto víno leží v terroir známé vinařské obce Lirac. Vinice zde mají skalnaté podloží s pískem, vápnem a jíly. Tento terroir dává vínu jeho nezaměnitelný charakter. Hrozny jsou sbírány zásadně ručně. Je to jediný způsob, jak dosáhnout nejlepší kvality. Selekce hroznů se provádí přímo na vinici a hrozny jsou do sklepa dopraveny nepoškozené, v ideální kondici bez oxidačních jevů. To je také nejlepší způsob, jak nepoškodit vinnou révu a zachovat budoucnost vinice. Po drcení a destemování hroznů macerace hroznů po dobu 14-20 dní při regulované teplotě. Poté následuje fermentace a lisování. Vína zrají 3-4měsíce v nových dubových sudech a následně ještě 6 měsíců na láhvi.


Mohutné a dobře postavené víno, sytě rubínové barvy s fialovými odstíny. Komplexní vůně vanilky, ovoce a třešní. V chuti   je bohaté s velmi dobrou strukturou. Najdeme v ní tóny červeného ovoce, vanilky a pepře. Jedná se o hladké a bohaté víno s velmi dobrou délkou.

Doporučujeme ke grilovaným masů, pizze, lehčím sýrům a zvěřině.

Doporučená doba archivace: 5-10 let. 

Ocenění: Robert Parker 2017: hodnocení 94/100 - ročník 2015  


Domaine Lafond 

Historie vinařství se datuje až k roku 1780, kdy se Pascal Odoyer, velký strýc Jean-Pierre Lafonda a starosta obce Tavel, stal jedním z prvních pěstitelů vína v této vinařské obci. Jeho vinařství se bude dědit z otce na syna. V roce 1948 dědeček Pascala Lafonda Valéry Taulier staví první soukromý sklep v Tavelu. Hodně přispěje k propagaci místních vín a vytvořením vazeb s obchodníky s vínem. 

V roce 1970 Jean-Pierre Lafond, syn Valéryho Tauliera, staví vlastní vinařství. Jako milovník dostihů pojmenoval svůj vinařský statek „Roc-Epine“ jako vzpomínku na Roquepine jako slavný dostih. A tak se zrodilo vinařství Domaine Lafond Roc-Epine. V roce 1978 Pascal Lafond, syn Jean-Pierra Lafonda, začíná pracovat ve vinařství. Se svým otcem se rozhodnou prodávat vína výhradně v lahvích (Tavel, Lirac a Côtes du Rhône). 

V roce 2001 udělají velký skok přes Rhônu a kupují  první pozemek v Châteauneuf du Pape. Ve vlastnictví rodiny je pouhých 87 árů, což vydá na roční produkci 4 000 lahví. V roce 2009 bylo ve vinařství učiněno velké rozhodnutí, které vedlo k zahájení ekologické certifikaci. Ve vinařství nepoužívají žádné pesticidy, herbicidy ani jiné chemické výrobky. Celá produkce je tedy v BIO režimu. 

V roce 2012 pak vinařství získává oficiální BIO certifikaci. V roce 2015 začíná na vinařství pracovat nová krev, syn Pascala Lafonda, Jean-Baptiste Lafond, který předtím ukončil studium enologie v Beaunes. 

NAŠE HODNOCENÍ: 93/100 b. 

Přečtěte si více